Välviljans censur

I söndags var min son Morgan och jag med i TV4s morgonsoffa. Vi berättade om hur hans utveckling vände tvärt nedåt vid 2,5 års ålder och hur han slutade sjunga, prata engelska, prata svenska och till slut inte vill göra något annat än att springa runt runt och ropa rakt ut i luften. Han rann mellan fingrarna på oss.

På hans treårsdag började vi träna honom med hjälp av KBT, eller Early Intensive Behavioral Intervention som det heter internationellt. Resultatet är en helt vanlig 20-årig kille som ägnar sig åt kompisar, flickvän, krogjobb, är ute för sent på kvällarna och har perioder av arbetslöshet.

Morgan är “frisk” från sin autism helt enkelt, men så får man inte säga.
Att TV4 använde “F-ordet” utsatte dem för hård kritik från autistiska personer och från etablissemanget inom autism. De flesta yrkesverksamma på området jobbar ju inte alls med att befria sina klienter från autistiska beteenden. Istället tar de hand om autistiska personer.  Det är också ett viktigt jobb. Ett kall för de flesta i branschen. Men just det gör dem extra allergiska mot idéer om att autismen skulle kunna raderas.

TVcensorship

TV4 Play finns därför en ursäkt för att de har använt “F-ordet” på den plats där intervjun med oss och Morgans psykolog Örjan Swahn skulle ha varit. Den intervjun får du istället gå till YouTube för att se.  Här beskriver Örjan frågan om “F-ordet” väldigt väl. 

Att etablissemanget inom Autism inte tål “F-ordet” gör det ändå inte till fel ord att använda när man vänder sig till allmänheten.  Alla vänner, släktingar och alla andra som kände honom när han blev autistisk och som känner honom nu säger ju att han är just “frisk”. Ingen säger “fri från symptom”.

Poängen är ju att nå föräldrar till små autistiska barn, inte etablissemanget.

 

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized