Livet

Livet är fullt av val.  De flesta val du står inför har också andra stått inför. Konsekvenserna av dina val kommer likna konsekvenserna av andras val.

Nyfikenhet och kunskap om beteendevetenskaplig metodik gör det ibland möjligt att hjälpa till med såna val. Det finns tusentals frågor där en genomgång av andras erfarenheter kan hjälpa dig ta bättre beslut – utifrån dig själv:
blomma_100

– Hur mycket föräldraledigt ska jag ta?
– Vilken idrott är bäst för mina barn?
– Vilken gymnasielinje ska jag välja?
– “Älskar, älskar inte, älskar…”

Chansen för rätt svar med den där sistnämnda metoden är 50 procent. Tänk hur många romanser som inte blev av för att prästkragen hade ett ojämnt antal blomblad! Vi talar om livets kanske svåraste val: ska du våga berätta hur du känner för den där kollegan, grannen eller dejten? Hur gjorde du sist? Hur gör du nästa gång?

Europeiska Institutet för Beteendevetenskaplig Analys tar genom en enkätundersökning reda på hur du och andra gjort före dig. Sen läser vi resultaten med hjälp av faktoranlyser, regressionsanalyser och liknande metoder. Det är ungefär samma typ av analys som används sedan länge av reklammakare för att förutsäga vilka hushåll som kommer att köpa en viss produkt eller använda en viss rabattkupong. Konkreta och användbara analyser som kan hjälpa dig att göra rätt val i livet.

I vintras fick alla mellanstadieelever i två Stockholms-skolor skriva uppsatser om sina liv om 20 år. Den ena skolan ligger i Järva och den andra på Östermalm. Resultaten redovisades i en artikel på DN Debatt.  Den artikeln har sen refererats på ledarsidan av Naod Habtemichael och av Max Sjöberg.  Efter att ha pratat med en del av de unga män som säljer droger i Rinkeby stod det klart att proffs-drömmar för många leder till knark-försäljning. När pojkarna förstår att de inte kommer bli nästa Zlatan har de struntat i skolan så länge att det inte är möjligt att få godkänt i alla bas-ämnen och kvala in till gymnasieskolan.  Därför var förväntan att det skulle vara många såna orealistiska drömmar hos pojkarna i Järva. Något sånt resultat blev det inte. 40 procent av pojkarna i Järva hade den typen av “tusen på ett-drömmar” jämfört med 33 procent av pojkarna på Östermalm. Flickorna på Östermalm låg heller inte långt efter, med 36 procent orealistiska drömmar.

Resultaten visade istället att det var flickorna i Järva som var annorlunda. Bara en av fem flickor beskrev orealistiska drömmar.

Flickornas drömmar var också mycket tydligt skol-relaterade. Det kan förklara att det går så mycket bättre för somaliska flickor idag än för bara några år sen.

Med detta som grund kan vi prata med pojkar i Järva om deras drömmar och hur realistiska de är. En annan diskussion vi har är med mödrar i Järva för att i tid kunna förbereda familjen för den annorlunda situation som kan uppstå om/när deras döttrar tjänar 10 000 kr mer än någon man i hushållet har gjort.
—————————————————————————————-

Sen länge pågår två studier som du kan delta i, en om idrott och en om kärlek.

Delta i studien om idrott: TILL IDROTTSENKÄTEN!

Delta i studien om kärlek: TILL KÄRLEKSENKÄTEN!