Industriområdet som är en studie i ren motivation

Om du vill se ren motivation, åk till det gamla industriområdet på Snösätravägen utanför Rågsved.
Om något år ska området rivas men någon gång i somras gav någon tillstånd till graffiti-konstnärer att måla på de gamla slitna väggarna i området. Sju veckor senare är industriområdet Stockholms mest spännande konsthändelse.

Snösätravägen4

En del av konstnärerna spenderar varje vaken icke-jobbande minut här. De har inga sponsorer så de får ingen lön och de får själva betala för färgen de använder. De har inte ens någon förhoppning om att kunna tjäna pengar på sin konst. Det här är ren konst. Den existerar bara för konstens egen skull. Helt fritt från incitament och politiskt stöd.

Snösätravägen3

Allt det här är förstås ett flagrant brott mot det paradigm som ligger bakom prestationslöner och bonusar i våra företag. Det här är verkligt kvalificerade konstnärer som säkerligen skulle kunna tjäna bra med pengar om de hade valt att ge uttryck för sin konst i ett mer lukrativt format. Tavlor t.ex. som kan säljas på ett galleri och sen bli investeringsobjekt i väntan på konstnärens död. Att istället måla på en vägg i ett industriområde är att välja bort allt det som pengar kan ge för att få producera sin konst i det medie som konstnären vill jobba i, trots vetskapen om att området kommer rivas.  I mina ögon gör det konsten ännu vackrare.

Snösätravägen5

Bland socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister finns det i för sig en informell uppskattning av graffiti och många politiker som klarar av att särskilja konsten som på de här bilderna från tags och skadegörelse. Alliansen har däremot valt linjen att all graffiti ska bort. De tror att även lagliga graffiti-väggar ger skadegörelse i enlighet med den amerikanska ”broken window-tesen” trots att Brå inte kan hitta något som helst stöd för den tesen.   Kulturnytt frågar Ole-Jörgen Persson (M) som sitter i Stockholms stads trafiknämnd om saken:

Men det finns ingen vetenskaplig forskning som stödjer varken det ena eller andra påståendet, menar Brottsförebyggande rådet.

— Vi tror ju att lagliga väggar också medför olagligt klotter. All erfarenhet tillsäger det.

Ni tror det, men vill man inte veta säkert?

— Vi har en politisk grund som vi står på och den ser vi ingen anledning att ändra framöver.

Men om det skulle visa sig att det ni tror inte stämmer, skulle man omvärdera då?

— Nej, vi vill inte ha den typen av olagligt klotter i Stockholm, säger Ole-Jörgen Persson.

Så kan det låta när en politiker har bestämt sig. 

snösätravägen7

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized