Flickan som levde

En idol med en bra story har alltid varit viktig, men idag sprids en sån story snabbare än någonsin. Historien om Malala Yousafzai kan ge fattiga flickor i muslimska länder råg i ryggen på samma sätt som skedde i J.K Rowlings böcker om Harry Potter. Att en liten flicka kan möta talibanerna och överleva är viktigt. Att hon sen firas över hela världen, det måste svida för den som försökte mörda henne på den där bussen.  Han är förstås ingen Voldemort, men den som ger order om att mörda en liten flicka som bara säger vad hon tycker, den begår samma sorts handlingar. Därför är historien om hur hon överlevde så viktig.

Malala the girl that lived

Jag undrar om hon får en roll lik Ingemar Stenmarks roll för Svensk utförsåkning eller Björn Borgs roll för Svensk tennis?

För att det ska ske måste en grund måste finnas på plats. Svensk utförsåkning hade redan backar, snö och slalomklubbar. Vi var redo för den stora expansionen som kom när Stenmark slog igenom. Själv var jag en av 60 tränare i Täby Slalomklubb. Jag hade tre grupper om tio barn som jag tränade upp från att stå på skidor till att åka sina första tävlingar. Utan Ingemar Stenmark hade jag kanske haft en grupp om fem barn. Pernilla Wiberg hade kunnat vara ett av de barnen om hon hade bott i Täby istället för Norrköping.

Svensk tennis hade en väl uppbyggd tränarorganisation när Björn Borg slog igenom. Det gjorde att de också kunde få fram nya världsstjärnor. Den organisationen åkte spanska och andra länders tennisorganisationer hit och lärde sig av, så att de kunde vara beredda när de fick sitt nästa stjärnskott.

Med 400 sprängda flick-skolor bara i Swat-dalen känns det förstås som att talibanerna ger sig på just den grunden, men flickor i Afghanistan och Pakistan har fått en chans att smaka på utbildningens frukt. Det fröet ger en växtkraft som talibanerna nog får svårt att släcka.

Med Malalas Nobel-pris blir det ännu mycket svårare.

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized