Dåliga chefers väckarklocka

En tjänsteman från Krokom mobbades så allvarligt på jobbet att han tog sitt liv. Nu döms cheferna för vållande till annans död. Det är sensationellt. Något liknande har aldrig hänt i Sverige, men det är knappast konstigt.

Det är nästan ett kvarts sekel sen jag och Lars Hessner presenterade “Hessner Westberg-rapporten” som bevis för att gott ledarskap gör arbetsgruppen lönsammare. Den studien baserade vi på resultat från medarbetarundersökningar i tre företag. Till de siffrorna kopplade vi arbetsgruppers lönsamhet i två av företagen och sjukfrånvaron i det tredje. Den viktigaste frågan var ”känner du dig respekterad av din chef”. Den frågan är fortfarande nyckelfråga i Netsurveys modell som används i många Svenska företag.

Nyheten att ”chefens respekt” ger lönsamhet skapade ett tryck på tiotals tusen chefer att visa respekt för sina medarbetare. Det trycket har gett resultat. Resultaten i medarbetarundersökningar visar att allt färre medarbetare känner sig mobbade för varje år som går. Idag är det ovanligt med låga resultat i ”respekt från chefen”. För tjugo år sen var det betydligt vanligare. Det som mäts görs. Tyvärr var intresset för hur viktig frågan var för sjukskrivningar mycket mindre.

Att känna sig respekterad är ett mänskligt grundbehov. Därför är det inte alls konstigt att den frågan blev en nyckel för allt annat. Respekten är grunden som allt står på: Hygienfrågornas Kung. Känner du dig inte respekterad av din chef så kan du ha hur bra lön som helst, du går ändå till jobbet med en isklump i magen.  Det är nästan omöjligt att vara lycklig för den som tillbringar åtta timmar om dagen på en arbetsplats där man inte känner sig respekterad.

man_woman

Enligt DN blev Ledarnas chefsjurist förvånad när hon fick höra domen, och oroar sig för att cheferna ska bli oroliga för att drabbas av en liknande process. Den reaktionen får man tillskriva att hon var oförberedd.  I USA är företag sen länge oroliga för att medarbetarundersökningar ska användas som underlag för att stämma chefer för mobbing. Det var bara en tidsfråga innan vi fick ett fall som var tillräckligt tydligt. Chefers “resultatansvar” kan förstås inte inskränka sig till kronor och ören.

Om inte annat så är medarbetarundersökningen det psykosociala brandlarm som behövs. I grupper där det förekommer mobbing eller grav uteslutning är det mycket sällan bara den uteslutna som ser problemet. De grupperna har låga värden för respekt och höga värden för att mobbing/exklusion förekommer.

Gå igenom alla gruppers resultat i medarbetarundersökningen. Prata med de chefer som har röda värden i frågor som rör respekt eller mobbing. Domslutet i Krokom kommer göra att även de mest hårdhudade chefer mottagliga för att förändra sitt ledarskap. Det kommer inte en dag för tidigt.  

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized