När det blir för svårt att hitta bortförklaringar kan det vara ett alternativ att lösa problemet

”Idag vill jag leka med tjejer som har blå eller gröna strumpor!” utropade klassens populäraste tjej en dag. En annan dag var det ”idag vill jag leka med de som inte har rosa topp på sig”.  Alla reglerna hade samma effekt: lilla Maria blev alltid utesluten.  Det var förstås ingen slump. Om den populära tjejen istället hade sagt ”idag vill jag leka med alla tjejer utom Maria” så hade lärarna snabbt insett vad hon höll på med.  På det här sättet kunde det fortgå länge innan de insåg det.

Men_Woman

När Jens Spendrups skulle förklara vad han menade med ”brist på kompetenta kvinnor” gjorde han något liknande: det saknas kvinnor med bakgrund som VD.  Han kunde lika gärna ha sagt ”rosa topp”.

Som Carolina Neurath skriver i dagens SvD är åtta pensionerade VDar inget bra recept på en fungerande styrelse. En fungerande styrelse ska vara heterogen. Om alla har samma bakgrund så är det väldigt illa. Det förstår nog Jens Spendrup också. I Spendrups stora styrelse ekar det tomt på VDerfarenhet från utanför Spendrups medan det är fullt av släkten Spendrup.

Mitt tips är istället att Jens Spendrup kände ett behov av att förklara dagens situation med en konkretare variabel än ”kompetens”. Det fick honom att landa på ”erfarenhet som VD”.

Antingen får jag önska bättre lycka nästa gång snedfördelningen ska bortförklaras, eller läs DN där Pia Gripenberg föreslår en radikal lösning: Byt ut en manlig styrelsemedlem mot en kvinnlig. Gör alla svenska styrelser det så är det klart. Då har vi 40,3 procent kvinnor i Svenska börsbolags styrelser.

Tänk att lösningen på ett så komplicerat problem kunde vara så enkel!

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized