Varför regeringen inte låter dig och dina barn behålla lyckan

Tänk dig att du har jobbat frenetiskt varje måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag. När kollegorna avslappnat går på AW (After Work) springer du till dagis där ditt barn är ensamt kvar med en i personalen. Varje vardag samma sak. Hem för att laga middag, läsa läxor och lägga barn. Lördag tvättar du, viker och stryker. Söndag städar du.  Sen är det måndag igen.

En dag går det inte längre. Du går till läkaren som sjukskriver dig. Stress. Plötsligt är du en av Sveriges många sjukskrivna singelföräldrar. Det är inte bara du. Det är många som inte får ihop sitt livspussel.

Snart upptäcker du att sjukskrivningen är en paus i livet. Du kan gå lugnt till dagis medan du pratar med barnen.  Nu kan du hämta dina barn samtidigt som alla de andra barnen blir hämtade. Maten är redan klar när ni kommer tillbaka hem. Läxläsningen med det äldsta barnet går plötsligt mycket bättre nu när du kan göra det medan ni båda är pigga.

Och då vill Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att du ska gå tillbaka till jobbet. Du ska tillbringa din sjukskrivning där! Det känns som ett slag i ansiktet. Ditt liv har ju äntligen börjat fungera! När du äntligen fått smak på att vara den förälder du vill vara så tvingas du tillbaka in i den olösbara ekvationen.

Jag tror tyvärr att Ulf Kristersson har rätt. Som singel kan man inte vara hemmafru eller hemmaman. Varje dag i hemmet gör dig mer till en mamma eller en pappa. Bilden av den du var på jobbet blir allt suddigare.  Till slut känns jobbet inte längre som något som behövs i ditt liv.

På jobbet blir minnet av dig också suddigare. Dina kollegor kan inte gå omkring och sakna dig för evigt. De får det jobbigt i början när de måste sköta dina ärenden ovanpå sina egna. Men de lär sig. Så småningom kommer de på att en del av det du gjorde faktiskt var väldigt kul. I början betalar företaget din lön, men sen blir din sjukskrivning gratis.

För varje dag du får gå därhemma försvinner din yrkesidentitet allt längre bort. Barnen vänjer sig snabbt till med sin nya och mer närvarande förälder. Chanserna att komma tillbaka till jobbet minskar.

Idag skriver DN att var femte arbetande Svensk har problem med oro, ångest, depression eller sömnstörningar. Nästan 30 000 Svenskar var sjukskrivna på grund av stress. 22 700 kvinnor var sjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Jag gissar att en majoritet av dem är föräldrar.

I en analys jag gjorde åt Netsurvey visade jag att singelföräldrar har svårare att få till en fungerande balans mellan arbete och fritid. Stressen lägger sig som en våt filt över lyckan. Allt är inte väl i konungariket Sverige. Danmark verkar däremot ha det lite bättre.

Efter att ha varit gift förälder till två barn blev jag singelförälder men är nu tillbaka till en situation där vi är två som hjälps åt. För mig är resultaten ur undersökningen Wise Happiness ganska självklara. Som singelföräldrar orkade jag inte jobba lika mycket som kollegor utan barn. Jag kunde heller inte jobba lika hårt som gifta föräldrar klarar.  Föräldraskapets utmaningar är självklart en del av den stress som får så många singelföräldrar sjukskrivna.  Att då sjukskriva helt är att locka med något som snabbt blir beroendeframkallande. Därför måste man tillbaka till jobbet, men mindre och i lägre tempo. 

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized
One comment on “Varför regeringen inte låter dig och dina barn behålla lyckan
  1. Vissa människor drabbas mer, och oftare än andra, medan andra tycks ha både medfödd styrka och osedvanlig tur. Skillnaden mellan människor beror på såväl ärftliga faktorer som på upplevelser under den tidiga eller lite senare barndomen.