Svenska folkets föränderliga värderingar

När jag tänker på värderingar, så ser jag en ek framför mig. Den har vuxit i flera hundra år för att komma dit den är, och den kommer förändras väldigt sakta och förutsägbart. Ibland är den bilden helt fel. En del av de förslag som nu läggs i Sveriges riksdag tyder på att min tankebild är helt fel. Svenska folkets värderingar är nog igen 500-årig ek, och att forma den växten går just nu ganska bra. Kirkegaards klassiska

“Om vi vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste vi först finna henne där hon är och börja just där är en bra startpunkt, och regeringens utredning av en angiverilag är ett bra exempel.

I det förrförra valet tog Jimmie Åkesson tydligt avstånd från partiets krav att alla offentligt anställda måste ange de papperslösa de mötte i jobbet. “Vårdpersonal ska ägna sig åt vård” sa han, som DN skriver i dagens ledare. Det svenska folket var inte redo för ett sånt krav, och det kändes nog betryggande för vårdpersonal, lärare och andra offentligt anställda. Sverigedemokraterna kändes rimliga, och ökade till nästan 13 procent i det valet.

I det förra valet var Sverigedemokraternas krav tillbaka, nu med Jimmies stöd, men nu var Moderaterna inte redo. Nu tyckte Tobias Billström att ett angiverisystem inte är något “som hör hemma i Sverige utan mer är något som vi förknippar med länder som Östtyskland eller Nordkorea”. Sverigedemokraterna steg till nästan 18 procent.

De här 13 respektive 18 procenten var nog inte stora anhängare av ett angiveri-samhälle, men eftersom de har valt Sverigedemokraterna får de acceptera den här delen av politiken. Det stora hotet var ju horderna av invandrare.

Nu är Sverigedemokraterna uppe i 20,5 procent av rösterna. Moderater, Kristdemokrater och Liberaler har Sverigedemokraterna att tacka för regeringsskiftet. Nu är angiveri-samhället redo att utredas för att så småningom kunna bli svensk lag. Förändringen är hissnande.

Den beteendevetenskapliga gurun Karl Weick fann för länge sen att beteende driver värderingar mycket bättre än värderingar driver beteende.

Handlingar driver värderingar effektivare än värderingar driver handlingar


Det aktuella beteendet här är att ha röstat på Sverigedemokraterna. Att folk gör det är inte konstigt. Jimmie Åkesson ger i debatt efter debatt det mest sympatiska intrycket av alla partiledare, och löftet om 10 kronor lägre literkostnad vid pump är förstås mycket attraktivt för alla ägare av bensin- eller dieseldrivna bilar. Dessutom kan nästan 1/5 av Sverigedemokraternas röster förklaras av hur stort folk bor i Sveriges kommuner. Där man har många kvadratmeter bostadsyta att värma upp, där var löften om snabbt lägre elpriser lovande. Där finns det också många grannar som röster på Sverigedemokraterna.

Det är lite som när Hammarbys fans på en fotbollsmatch kan vara ense om att “det var straff” medan inga AIKare håller med, fast de allihop såg samma händelse. Vår identitet påverkar vår syn på saken. Om vi är Sverigedemokrater och angiveri-lagen är en del av Sverigedemokraternas plattform, då köper vi det. Vi vill gilla det som “våra” politiker gör, precis som vi vill höra att den bil vi har köpt är en bra bil. Vi blir selektiva i vår uppfattningsförmåga. Volvo-ägare är mottagligare för positiv information om Volvo och för negativ information om Volkswagen och Toyota, osv. Vi VILL ha gjort ett bra val, och även i politiken.
När sen Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson driver samma fråga: då accepterar många borgerliga väljare det som för ett tiotal år sen skulle ha varit helt otänkbart.

Lite här, och lite där. Så förändras ett folks värderingar.

Posted in Politik