Putin 1: Elfenbenstornet

Det ryska beslutet att invadera Ukraina stinker etiskt, moraliskt och juridiskt, men det kan också bli ett beteendevetenskapligt skolboksexempel på uselt beslutsfattande, ungefär som John F Kennedys fiasko i Bay of Pigs för nästan 60 år sen.

Det usla beslutsfattandet beror nog på två kompontenter:

Groupthink och Elfenbenstorn-effekten

Groupthink

Putins regeringar har alltid varit väldigt homogena, men i tidigare Putin-regeringar har det ändå funnits några få kvinnor. Putins andra regering bestod till exempel tre kvinnor och tjugo män.  I det senaste regeringsskiftet var alla de nio tyngsta ministrarna män.

I Vladimir Putins fall gör frånvaron av kvinnor kanske inte så stor skillnad eftersom alla hans ministrar så uppenbart är rädda för honom, men med fler kvinnor i regeringen skulle negativ information troligen haft större chans att nå fram.

Elfenbenstornet

Rädsla för chefen gör att vi sållar informationen. Sånt som gör chefen glad förstoras och sånt som kan göra chefen arg eller bekymrad sållas bort. Ju fler nivåer det är i hierarkin och ju större rädslan för chefen, desto större blir snedvridningen av informationen.

Det kan vara därför Putin trodde att Ukraina skulle vara en enkel match; att ryskspråkiga ukrainare skulle möta de ryska soldaterna med blommor och att de europeiska länderna skulle bråka internt. Den ryska säkerhetstjänsten hade säkert tillgång till mer korrekt information, men kanske vågade ingen berätta det för den högste chefen. Om Putin hade läst sin Daniel Kahneman så hade han kanske haft en person i sin närhet med uppgiften att beskriva hur det tänkta beslutet på fem års sikt skulle visa sig vara helt katastrofalt.

Högst upp i elfenbenstornet kändes nog kriget som en bra idé

Istället blir det som Zelenski sa: Ukraina har enat Europa. Nu blir Ukrainas 20 miljoner män allt bättre beväpnade för varje dag som går. Uppemot 300 ryska tanks och åtminstone 50 ryska flygplan är förstörda. Ukrainas siffror om nio tusen stupade ryska soldater låter trovärdigare än de ryska femhundra.

Det hela påminner allt mer om det gamla talesättet
En armé vinner aldrig över ett folk.  

Ps. En poäng här är “vad kan jag lära mig”; Nämligen att Putins extrema exempel på groupthink och elfenbenstorn-effekten kan få fler chefer att överväga grunden för det egna beslutsfattandet.

Informationen i den här artikeln bygger huvudsakligen på artiklar ur Dagens Nyheter, The Economist och Sveriges Radio. Det är förstås tveksamt att skriva artiklar utan förstahands-information, men eftersom poängen är om vårt gemensamma beslutsfattande så bedömde jag att det var rimligt.

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized