Läxor från idrotten 2: Skorstenseffekten hjälpte Skellefteå AIK bli Sveriges bästa hockeyklubb

Efter 16 säsonger utanför toppserien gjorde Skellefteå AIK en rejäl satsning inför säsongen 2004/05. De hade inte råd att göra någon ”Chelsea-satsning” med en massa etablerade stjärnor.  Någon enstaka erfaren ”mentor” ville man ha, men framför allt satsade man stenhårt på ungdomsverksamheten. Pojk- och juniorlagen fick träna dubbelt så mycket som tidigare. Det var nämligen de som skulle förverkliga den höjda ambitionen.

SkellefteåAIK

Den första säsongen i högsta ligan försvann ett koppel duktiga spelare. Det klarade man genom att ha ännu fler unga spelare som bara fick chansen i A-laget tidigare. Det gjorde att det blev ännu mer drag i skorstenen. För unga ambitiösa hockeyspelare blev det tydligt att Skellefteås pojk- och juniorlag var den snabbaste vägen till spel i elitserien/SHL.  Resultatet ser vi nu.  Skellefteå AIK står i en klass för sig själva.  Får ett gäng spelare proffskontrakt så gör det en plats i Skellefteås juniorlag ännu mer attraktiv.  Då blir det bara ännu mer drag i Skellefteås skorsten.

Under många år var Ericsson för Sveriges näringsliv vad Skellefteå är för hockeyn.  Ericsson försåg Svenskt näringsliv med toppchefer. Ju fler toppchefer olika headhunters rekryterade från Ericsson desto bättre verkade bolaget gå. Framför allt var Ericsson väldigt populärt bland nyutexaminerade ekonomer och teknologer. Gick de till Ericsson såit så visste de att de skulle få chansen att pröva sina vingar innan de blivit gråhåriga.  Det gjorde förstås att Ericsson fick möjligheten att rekrytera väldigt duktiga ekonomer och teknologer trots envisa rykten om låga löner. Utvecklingsmöjligheter är ju mycket viktigare än lön när en ung akademiker ska välja sin första arbetsgivare.

Har ditt bolag förlorat tillräckligt många toppchefer det senaste året?

Ps. Tack Uffe för tipset!

Tagged with: , , ,
Posted in Uncategorized
2 comments on “Läxor från idrotten 2: Skorstenseffekten hjälpte Skellefteå AIK bli Sveriges bästa hockeyklubb
  1. Stefan says:

    Det ligger mycket i detta och jag vill tillägga också att SAIK har lyckats få alla dessa utvecklingsorienterade spelare att inordna sig under en gemensam spelidé där lagets prestation alltid går i första hand. Det finns tydliga spelregler som alla måste ställa upp på det är inget “cat walk” för kommande NHL-spelare. Roligt att det fortfarande är möjligt att förena indivudella och gemensamma ambitioner till en välfungerande helhet!

    Stefan Tengblad

    • Marten says:

      Ja, verkligen! Där har SAIK en del gemensamt med långsiktigt framgångsrika konsultföretag som McKinzey och Accenture. Rekrytera unga talanger som du sen formar till att följa bolagskulturen. Då får du råd med ett stort utflöde av stjärnor till NHL/ledningsgrupper.