Blir du friskare av att ha en dålig chef?

Den unga nyutbildade statistikern kör cirklar runt mig på datorn, men landar sen i att

“Om du trivs på jobbet så är det bättre för hälsan att ha en dålig chef än en bra chef”.

Oj!

Vi med erfarenhet av både bra och dåliga chefer känner hur det kliar när vi får höra ett sånt uttalande. Med en dålig chef så trivs jag inte på jobbet, och det gör nog inte du heller. Det finns också gott om forskning som visar att en dålig chef kan drabba din hälsa i upp till tio år.

Ok, de som sällan träffar sin chef har inget problem med en auktoritär chef. T.ex. piloter och lastbilschaufförer träffar kanske sin chef en kvart i veckan. Då funkar det att hen pekar med hela handen*. Men alla vi andra som träffar chefen varje dag; det funkar inte. Så KAN det inte vara!

Jag tänker också på när kultförfattaren Pirsig läste vita forskares analyser av indian-stammar. De var så noga men det blev ändå så fel. Pirsigs slutsats var att du inte kan förstå det du inte älskar. Efter 30 år som beteendevetenskapliga analytiker måste jag ge Pirsig rätt. Data är sällan exakt. Det går nästan alltid att tolka samband och kluster på många olika sätt, och det gör vi utifrån våra erfarenheter. Här påmindes jag om Einsteins klassiska “If the facts do not match the theory, so much worse for the facts”. Det här var en klassisk fakta mot teori, så vi kollade och kollade.

 

Trivsel hade en starkare relation till både frisk-närvaro och chefs-kvalitet. I analysen hade den unga statistikern hållit det konstant, och då blev det andra sambandet negativt.

Ingenting var fel, utom slutsatsen som blev helt kocko.

Nu är det inte unga nyutbildade analys-fantomer jag egentligen oroar mig för. De fortsätter med jämna mellanrum producera såna här knäppa tolkningar. Problemet är att analys-metoderna blir allt komplexare. Det blir svårare och svårare för en erfaren gammal gubbe som jag själv att sätta mig in i det som kommer ut ur datorn.

…och sen kommer AI. När alla slutsatser levereras “no hands”, utan inblandning av människor med erfarenhet av olika arbetsmiljöer, då förutser jag en tid av många sensationella slutsatser som att vi blir friskare av dåliga chefer.

* Det visade Viktor Vroom i en studie av chaufförer och lastare på Amerikanska åkerier för nästan 60 år sen.

Posted in Analys