TTI

Försöker du komma i form, men har svårt att få tiden att räcka?
Ta hjälp av TTI. Tid till Tränings-Index.

TTI beskrivning

 

Ta varje träningsform och gör en enkel ekvation: TTI är tiden som går åt dividerat med Tiden som du svettas.

Om du t.ex. bor i Stockholm och vill åka skidor så ska du valla, åka till skidspåret, åka skidor och ta dig hem från skidspåret. Om skidspåret börjar utanför knuten så går det ganska fort, men för de flesta av oss går det åt ungefär tre timmar för att få till en timmes härlig skidåkning.

För fulltidsarbetande föräldrar innebär ett så högt TTI att skidåkning är en lyx du får ägna sig åt någon gång ibland, på helgen eller på semester i fjällen. Löpning är betydligt enklare. Du snör på dig skorna och springer. Tiden som går åt är tiden du springer. TTI för Löpning kommer oftast väldigt nära 1.

Sen finns det den absoluta TTI-vinnaren. Transportmotionen. Oavsett det är cykel eller löpning så kan du då subtrahera den tid då du annars skulle ha stått i tunnelbanan eller suttit i bilen. I exemplet ovan har du 45 minuter i bilen som du kan “byta bort” mot motion.

Då dushar du på jobbet istället för hemma och du tar en kaffe och macka på vägen till din arbetsplats. I exemplet ovan investerar du 15 minuter (du får gå upp en kvart tidigare för att vara på jobbet vid samma tid) men får en halvtimmes motion.

Ett TTI under 1 är förstås mycket bra. En fördel till är att du får den omtalade “Bunkeflo-effekten” under förmiddagen på jobbet. Det betyder att du är mer koncentrerad och har lättare för att lära dig under de kommande tre timmarna.

Dessutom kan du komma in på kontoret med den sköna känslan av att dagen redan är en succé.

 

Tagged with: ,
Posted in Träning