Greta, ICC och USAs religiösa höger

”Tror du att människan kommer från aporna?
Det är lika troligt som att en tornado sveper igenom ett skrotupplag och lämnar en Boeing 747 efter sig!”

Den liknelsen har jag inte hört en, eller två gånger. Under sex år i USA fick jag höra den många hundra gånger, när jag diskuterade religion med konservativa protestanter.

Jag talade om Darwin och vetenskapen och de tog sin utgångspunkt i Bibelns skapelseberättelse. De var inte okunniga. De kände till Darwins fynd om finkar på olika öar i Galapagos, men de höll fast vid det som stod i bibeln som en dålig simmare klänger sig fast vid en boj i vågig sjö.

USA:s konservativa protestanter vande sig för länge sen vid att se den samlade vetenskapen som en motståndare. Därför är det inte så konstigt att samma människor gör det idag, när Greta Thunberg ropar att de ska lyssna på vetenskapen som säger att de måste ändra sina vanor.

Culture_Map_2017_conclusive

Vi svenskar och vi nordbor är i ett större perspektiv rätt unika. Vi bryr oss mest om vetenskapen av alla människor i hela världen, och minst om religion och traditioner. Därför är det inte så konstigt att klimatrörelsens ledande apostel kommer härifrån.

Som svensk gillar jag förstås Greta och ICC, men det är möjligt att USA:s religiösa höger skulle svara upp bättre på bilder av syndafloden. Att bibelns beskrivning av Sodom och Gomorra inte är två städer där alla har sex med alla utan en värld som ägnar sig åt de sju dödssynderna (framför allt frosseri) på ett sätt som gör syndafloden oundviklig.
Jag vill gärna se Greta som en bibelns Abraham, som argumenterar för att rädda livet på de goda människorna i Sodom och Gomorra.
Fast i bibeln gick ju det sådär.

Anonymous_artist_-_Lot_and_his_daughters_-_Louvre_RF_1185_-_001

Posted in Kommunikation, Politik