Ett effektivt sätt att sänka motivationen att arbeta

”Sänk ersättningen och sänk inkomstskatten de första tre åren i Sverige så får fler flyktingar jobb” föreslår Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Det låter rimligt, men det finns ett problem. Där motivation redan finns skapar incitament ingen nytta.

Tvärtom visar forskning att incitament i det läget sänker motivationen. Om du tvekar, här har du ett experiment du kan pröva.  Om ditt barn älskar pannkakor kan du pröva att erbjuda det godis mot att det äter upp sina pannkakor. Gör det varje torsdag i en månad. Sen erbjuder du pannkakor utan belöning för att ha ätit upp. Nu blir det pannkaka kvar på tallriken.

Pannkakor_Godis

Jag känner en del som är ganska arbetsskygga. Ingen av dem är invandrare. De invandrare jag känner är utan undantag motiverade att arbeta. Det tror jag har att göra med att ha vuxit upp i en miljö där arbete inte är något man kan ta för givet. Som analytiker av medarbetarundersökningar har jag också sett att de invandrare som har jobb i Sverige generellt är mer motiverade än sina Svenska kollegor. Då har jag jobbat med data från många tiotusentals individer, så den delen är statistiskt säkerställd. 

Att då sänka skatten i tre år för invandrare kommer inte gynna deras motivation, men det fjärde året i Sverige höjs skatten. Det är en negativ förändring, ungefär som när du inte längre ger ditt barn godis som belöning för uppätna pannkakor.

Tagged with: , , , ,
Posted in Uncategorized