Det krävs tre ben för att få balans

En pall med mindre än tre ben kan inte stå för sig själv. Det gör den till en bra bild för Psykologen Chris Argyris klassiska recept för självförverkligande. Det krävs tre arenor, sa han. Den professionella arenan, familjen och en arena till.  De balanserar varandra. I gårdagens blogg talade jag om hur många män var som en enbent pall. Yrkesidentiteten var den enda identiteten. När den bröts så kraschade allt. Dagens pappor har åtminstone två arenor, men ändå är jag orolig. Hur har vi det med Argyris tredje arenan?

Stool with three legs

SCBs tidsanvändningsstudier visar nämligen att vi fastnar framför TVn och webben istället för att träffa vänner och/eller gå till idrottsklubben.  Den genomsnittliga kvinnan lägger två timmar av sin fritid på TV, män lägger ytterligare 20 minuter på det. TV-tiden växer. Eftersom vi har drygt fyra timmars fritid så innebär det att vi män lägger en klar majoritet av vår fritid på TV. TV är idag det opium för folket som Marx en gång ansåg religionen vara. TV passiverar oss och om det gör att vi inte har tid att träffa vänner eller aktivera oss i idrottsklubbar, hobbies och liknande så gör det oss sämre förberedda för pensionen.

Unkarlars_fritid

Titta på Svenska Ungkarlars fritid, som den ser ut i SCBs tidsanvändningsstudie. En liten majoritet sportar, är aktiva i föreningar och ser till att träffa vänner. Resten fastnar framför TV. Dem är jag orolig för den dagen de går i pension.  

Tagged with: , ,
Posted in Uncategorized